Monday, September 6, 2010

Ihsan Ilahi Zahir, Teolog Yang PemberaniIhsan Ilahi Zahir sedang memberi ucapan di hadapan Saddam Hussein

Sewaktu membaca karya tokoh ini, 'Baina Al-Syi'ah wa Al-Sunnah'. Saya telusuri biografinya. Apa yang menarik hati ialah beliau wafat sehari sebelum saya dilahirkan. Itulah antara motivasi saya untuk meneruskan pembacaan. Teruja dengan kisahnya, senyap-senyap dalam hati saya berdoa moga-moga saya juga menjadi penegak kebenaran sehingga dapat mati ketika menegakkan kebenaran.

Pemergian tokoh ini adalah sebuah kehilangan besar dalam dunia teologi Islam. Dia sangat ditakuti oleh ramai musuh terutama dari kalangan mereka yang menyimpang dan golongan yang menjadikan hawa nafsu sebagai agama. Bagaimana tidak, semua literasi yang dihasilkan oleh beliau bersifat langka, sangat tajam dan teliti ketika membedah faham-faham menyimpang dari landasan syariat agama.

Saya kali pertama mendengar akan tokoh ini dari seorang rakan. Rakan saya menceritakan.
"Dia dibom mati oleh penganut Syiah di Pakistan!"
Sewaktu mendengar perkataan bom itu, saya jadi terkesan. Pertama terkesan dengan bom, yang kedua terkesan dengan Pakistan, satu negara yang pernah menjadi idaman saya untuk melanjutkan pelajaran. Dan yang ketiga, saya jadi terkesan dengan perkataan Syi'ah. Persoalan demi persoalan menerjang fikiran. Lebih-lebih lagi tentang tokoh ini, kerana setiap tokoh yang wafat dibunuh musuhnya amat memberi pengaruh tersendiri dalam kehidupan saya, yang semangatnya hangat sebagai seorang muda.

Apa yang menyebabkan tokoh ini amat ditakuti sehingga dia diperlakukan sedemikian rupa?

Maka saya pun mengumpulkan literasi-literasi yang berkaitan Ihsan Ilahi Zahir. Tokoh teolog yang berbeda dan penuh karisma. Spesial dan tersendiri. Walaupun dipanggil sebagai Wahabi, Salafi oleh golongan yang memusuhinya. Beliau terus dengan perjuangannya sehinggalah mereka yang tidak dapat berhujah menggunakan kekerasan untuk menutup mulut dan perjuangannya, namun mereka tersilap. Bahkan dengan membunuh seorang Ihsan Ilahi Zahir, meribulah lagi yang akan lahir mengangkat perjuangannya.

Dalam banyak karya-karyanya. Anda akan dapati Ihsan Ilahi Zahir banyak menyentuh sekaligus membedah faham-faham dan sekte yang muncul dalam dunia Islam. Tentang Syi'ah, Tarekat Sufi, Kristian, tentang Barelwiyyah, fasal faham sosialime, komunisme, Bahaisme, Babisme, Qadiyani dan lain-lain. Namun, Syi'ahlah antara faham yang paling banyak disentuh beliau baik di dalam kitab-kitabnya dan dalam diskursus-diskursus yang beliau persembah dan argumentasikan.

Lazim bagi seorang yang keluar dari lulusan Universiti Islam Madinah. Beliau amat terkesan dengan manhaj dari ulama-ulama Najd. Beliau bahkan adalah antara murid kesayangan Abdullah Bin Baz yang merupakan mufti Arab Saudi di zamannya. Dengan manhaj yang dipelajari oleh beliau dari alma-maternya, beliau keluar dengan pakej yang cukup lengkap. Cemerlang dalam ijazah pertamanya dan meneruskan pelajaran dalam peringkat master dalam bidang syari'ah islamiah, Bahasa Arab, Urdu dan Parsi, membolehkan beliau mentelaah sumber dari pelbagai bahasa.

Satu lagi bonus yang ada pada Ihsan Ilahi Zahir, ialah beliau adalah seorang yang bukan saja wara', berilmu, beliau juga adalah seorang pemidato petah yang kuat hujah dan sangat kukuh bahasa. Mungkin bonus inilah yang menarik pengikut-pengikutnya dan juga musuh-musuhnya.

Namun, disebabkan makar dan hasad dengki. Bom jugalah yang menjemputnya dari kalangan mereka yang syahid di jalan dakwah dan kebenaran.


2 comments:

y.mercury said...

maulana asri cerita ttg sheikh ehsan ilahi zahir: http://www.youtube.com/watch?v=CiuovczHiJg

Zahir also wrote on the Christian, Jews and the Hindus, as well as on the Deobandi Hanafis, although he did write a brief refutation of them before he died. During his final year in Medina University Imam Abdul Aziz Ibn Baaz asked him to deliver lectures on the Ahmadiyya, this is a very rare achievement. Then the book was printed from Medina but the Zahir wished to include in the book "Graduate of Medina University", before he actually graduated. So he asked Imam Ibn Baaz, who was the chancellor at the time and he agreed to it. So Zahir asked Imam Ibn Baaz, "What if I fail my degree?" Imam Ibn Baaz answered, "I will close the University." [wiki]

MZ ARIFIN said...

beberapa buku karangan ihsan ilahi zahir, saya baca. menarik memang. semoga bahagia beliau di alam qubur. elak masuk sorga dg mudah, bi hisaaban yasiiro.